در این تاپیک میخوام درباره ی انواع آرایه های ادبی و نحوه ی استفاده از اونها توضیحاتی رو بدم. امیدوارم که مورد استفاده شما قرار بگیره.
آرایه چیست؟
آرایه ها زیورهای کلامی است که سخن را بدان می آرایند. تا زیبا و جذاب و اثربخش باشد ، آرایه های ادبی را به دو بخش تقسیم کرده اند : الف : بدیع ب : بیان بـــدیـــعدر لغت به معنی تازه، نو و نوآورده است و علمی است که به بازشناسی آرایه های لفظی و معنوی می پردازد، به عبارت دیگر بدیع بر دو نوع است: 1- آرایه های لفظی 2- آرایه های معنوی 1- آرایه های لفظی: به آن دسته از آرایه های ادبی گفته می شود که از تناسب آوایی (صدایی) و لفظی میان واژه ها پدید می آید. یعنی زیبایی کلام که با الفاظ صورت می گیرد. مانند : واج آرایی ، سجع ، ترصیع ، جناس ، قلب ، 2- آرایه های معنوی (صناعات معنوی ) : به آن دسته از آرایه های ادبی گفته می شود که بر پایه ی تناسب های معنایی واژه ها شکل می گیرد، مانند: مراعات نظیر، تناقض، عکس، تلمیح، تضمین، اغراق، حُسن تعلیل، حس آمیزی، ارسال المثل، تمثیل، اسلوب معادله و ایهام. بیــان : بیان شاخه ای از آرایه های ادبی است و به واسطه ی آن شناخته می شود که یک معنی را چگونه به طریق مختلف می توان ادا کرد . بیان شامل مباحث : تشبیه ، استعاره ، مجاز و کنایه
واج آرایی ( نغمه ی حروف ) : تکرار یک واج ( صامت یا مصوت ) است در کلمه های یک مصراع یا یک بیت یا عبارت نثر ، به گونه ای که کلام را آهنگین می کند و آفریننده ی موسیقی درونی باشد و بر تاثیر سخن بیافزاید این تکرار آگاهانه ی واج ها را « واج آرایی » گویند .
مثال : خیزید و خز آرید که هنگام خزان است باد خنـک از جـانب خـارزم وزان اسـت
در این بیت تکرار واج « خ » و « ز » باعث ایجاد موسیقی درونی شده است .
توجه : در زبان فارسی بیست و نه واج داریم / ( بیست و سه صامت و شش مصوت ) صامت ها همان حروف الفبای فارسی هستند و مصوت ها « ـــَــِــُ » و « ا » ، « ی » ، « و » می باشند .
[b]مثال دیگر : سرو چمان من چرا میل چمن نمی کند ( تکرارصامت چ ) ادامه دارد... [/b]